De meeste mensen in België zullen wel al eens in Brussel geweest zijn. Brussel als de hoofdstad van Europa; Waar je het Europese parlement, ‘Atomium’ , ‘Manneke pis’ en nog vele zaken en bezienswaardigheden kunt bezoeken. Ooit van de nationale bank van België gehoord? Ik niet, totdat mevrouw Claesen en mevrouw Rosius mij voorstelden om naar het museum van de nationale bank te gaan. Mijn eerste gedachte over dit voorstel was niet positief. Daarna dacht ik dat dit geen goede ingesteldheid van mij was. Als leerkracht PAV moet je in verschillende zaken bekwaam zijn. Daarnaast, het doel van onze blog is om kennis te vergaren over verschillende onderwerpen. Dit is voor mij iets nieuws en speciaals. Ik was er dus van overtuigd dat dit een goede uitstap ging zijn. Ik aarzelde niet en ging zaterdag met Yusuf naar het museum van de nationale bank van België in Brussel.
De dag voor de uitstap had ik enkele vragen in mijn hoofd. Hoe zou de bank eruit zien? Hoe is het geld ontstaan? Hoe was de koopkracht van de mensen vroeger? Hoe worden bankbiljetten gemaakt? Wat betekenen al die moeilijke termen zoals inflatie en deflatie? Heel wat vragen, maar door de uitstap zullen ze allemaal duidelijker worden.
Even voorstellen…
Sinds 1982 heeft de Nationale bank een museum geopend voor de mensen. Natuurlijk is het gebouw vernieuwd om meer mensen te kunnen verwelkomen. In deze bank staat het thema “geld” centraal. Het museum van de nationale bank bestaat uit 15 zalen, waar je heel wat informatie vindt over het geld. Het wordt allemaal op een interessante en boeiende manier uitgelegd. Het is dus een prachtige uitstap voor de leerlingen in het secundair onderwijs. Ik kan mijn medestudenten, als toekomstige leerkrachten aanraden om zeker eens een uitstap te organiseren naar het museum van de nationale bank. Het museum is echt educatief verantwoord. De leerlingen en ook wij als toekomstige leerkracht zullen heel wat bijleren over “ het geld”. In het museum kom je over verschillende zaken iets te weten. Bijvoorbeeld, de geschiedenis van de betaalmiddelen, de taken van de Nationale Bank en de kenmerken van de eurobiljetten.
Deze week ga ik jullie dus heel wat vertellen over het museum van de nationale bank. Laten we beginnen.
Eerst gaan we beginnen met de geschiedenis van het geld. We gaan terug in het verleden en gaan de evolutie van het ‘geld’ eens van nader bekijken. Dit alles vind je in zaal 4.
Klaar om terug te gaan naar de Prehistorie, de Oudheid, de Middeleeuwen, de Nieuwe tijd en het Nieuwste tijd !
Klaar om terug te gaan naar de Prehistorie, de Oudheid, de Middeleeuwen, de Nieuwe tijd en het Nieuwste tijd !
“Geld als betaalmiddel doorheen de tijd”.
Prehistorie en Oudheid
Kleitabletten
Heb je ooit met klei gespeeld? Je kan er verschillende vormen van maken. Klei kenden ze al in Mesopotamië. In Assyrië – Babylonië had men kleitabletten in spijkerschrift. Dit is eigenlijk een getuigenis van de handelsactiviteit tussen de Tigris en Eufraat in het derde millennium v.C. Hieruit leren we ook dat men met graan of varkens ging betalen.
Schelpjes (kauri’s), zout en vee
Wat zou er gebeuren als ik aan een winkelier zout of schelpjes geef als betaalmiddel? Zal hij dat aanvaarden? Ik denk van niet. De dag van vandaag moeten we betalen met munten en bankbiljetten. Vroeger was het anders.
De Chinezen waren de eerste die de schelpen gingen gebruiken als betaalmiddel. De schelpen noemde men kauri’s. Deze waren over de hele wereld bekend. Ze werden uit de Indische oceaan gehaald en het waren de Arabische kooplieden die de kauri’s verder verspreidden naar de oostkust van Afrika.
De Grieken en Romeinen gingen met runderen betaalden. Degene die Latijn hebben gevolgd, zullen misschien weten dat geld (pecus) in het Latijn vee betekent.
Er waren in die tijd dus heel wat voorwerpen om handel te drijven. Zelfs een os ging men gebruiken als betaalmiddel. Natuurlijk is dit voor de handelaars niet evident. Daarom ging men in het oude Rome zout als betaalmiddel gebruiken. Zelfs soldaten werden hiermee betaald. Zout was naast een betaalmiddel ook nog een waardemeter. Dat zout een betaalmiddel was schreef Marco Polo al in zijn reisverslagen. De dag vandaag zullen we zout niet als betaalmiddel gebruiken, maar het woord gebruiken we nog steeds. Bijvoorbeeld, salaris komt van het Latijn ‘sal’ en van het Frans ‘sel’.
In Rome gebruikte men zout en vee, maar in andere continenten had men andere voorwerpen die men als betaalmiddel gebruikten. Bijvoorbeeld, de aragonietsteen van het eiland Yap en de mokko’s of koperen gongen van het eiland Alor. Dit waren zeer speciale betaalmiddelen. Het stenen geld van Yap was het raarste betaalmiddelen ter wereld. Men gebruikt hiervoor grote stenen met een diameter van 4,10 meter en een gewicht van ongeveer 15 ton. Niet evident om het te dragen hé ! De ronde of ovalen stenen met een opening in het midden ontlenen hun waarde aan de relatieve zeldzaamheid. Met de tijd gingen de eilandbewoners hun betaalmiddel ook aanpassen.
Het betaalmiddel moet gewoon praktisch bruikbaar zijn. Je moet het kunnen dragen en herkennen. Daarom ging men metaal en zilver gebruiken als betaalmiddel.
Tetradrachme (Athene, 5e eeuw v.C)
Dit is een zilvermunt die men vaak de “ Atheense uil” noemt, omdat de uil het lievelingsdier van Athena, de beschermingsgodin van Athene was. De Grieken geloofden in verschillende Goden en zo een geloof noemt men “polytheïsme”. Deze zilvermunt bleef eeuwenlang een vertrouwd betaalmiddel in het gehele Middellandse Zeegebied.
Wist je dat : De Atheense uil is vandaag terug te vinden op de Griekse muntstukken van 1 euro.
Ik zag een muntstuk met achteraan een afbeelding van een man die ik van ergens kende. De man op de munt afgebeeld was Julius Caeser. Deze grote man was de eerste Romeinse Keizer die zijn portret op een muntstuk liet afbeelden. Later gingen alle keizers hetzelfde doen.
We wandelen verder door de eeuwen heen !
Middeleeuwen (500 – 1500)
Chinees biljet (14e – 17e eeuw) en de Middeleeuwse frank
Toen ik in de zaal rondwandelde zag ik een ingewikkeld biljet. Dit was een Chinees biljet dat door de ambtenaren werd ondertekend. Hierna bracht de hoofdambtenaar zijn stempel in inkt. Dan pas werd het biljet authentiek. Ik kon het niet lezen, maar heb gehoord dat op het biljet de uitgever, de waarde en het jaar van uitgifte vermeld is.
Ik was nog jong toen we als betaalmiddel de frank hadden. Met zo’n 50 frank kon ik heel wat kopen. Nu is het anders. Weet iemand wel wat ‘frank’ betekent? Ik wist het niet tot ik naar het museum van de nationale bank ging. Frank is een Frans woord en betekent onder meer “vrij”. Het verhaal hier rond is als volgt : de Franse koning Jan II De Goede zat in 1260 Engelse gevangenschap ten tijde van de Honderdjarige oorlog. Deze koning wou zich toen vrij kopen. Dat deed hij met nieuwe munststukken die de frank werden genaamd. Hiervan komt de Belgische frank dan ook weer.
Nieuwe tijd (1500 – 1800)
De zilvermunten : gulden en florijnen
In dit tijdperk zijn de Spanjaarden en Portugezen op ontdekking naar de Nieuwe Wereld. Door de ontdekkingsreizen had men heel wat voorwerpen, sieraden en planten gevonden. Dit zorgde voor een goed handel. Natuurlijk doordat er veel handel wordt gevoerd, willen de handelaars ook grotere geldstukken. Het waren de grote zilverstukken die de handelaars zouden gebruiken in de 16e eeuw. Deze zilverstukken werden gulden of florijnen genoemd. De naam florijn komt van Italië en betekent bloem. Het had het symbool van een lelie.
Als je je nog goed herinnert dan weet je dat de munteenheid in Nederland vroeger gulden was. Men had in de Zuidelijke Nederlanden zelfs een zwarte zilvermunt, dat was de carolusgulden van
Karel V.
Karel V.
Dit werd uitgegeven door de Stockholm Banco. Maar door een aantal problemen, deed het bankbiljet in de tweede helft van de 17de eeuw zijn intrede in de rest van Europa.
We zijn er bijna !
Nieuwste tijd (1800 – 1945)
Eerste biljet van de Nationale Bank (1851)
Hier zie je het eerste biljet dat door de Nationale bank werd gedrukt en door de gouverneur werd ondertekend. De nationale bank kreeg met haar oprichting het exclusieve emissierecht. Emissierecht wil zeggen dat de bank recht heeft om banbiljetten uit te geven.
Bijvoorbeeld, in 1851 werd in totaal 50 miljoen frank in omloop gebracht. Je kan zeggen dat dit niet te veel is, maar als we even de koopkracht van toen vergelijken met die van vandaag kunnen we vaststellen dat 1000 frank van toen, vandaag een waarde heeft van 5950 euro .
Naast de Belgische frank had men ook de Belga. Toen kwam 1 Belga overeen met 5 frank. Eigenlijk had de inkomst van Belga een boodschap. De boodschap was dat België zijn onafhankelijkheid ten opzichte van Frankrijk in de verf wilde zetten.
Eigen tijd(1945 - ... ) tot nu
Ik zag nog de 200 frank, 500 frank en 1000 frank in het museum. Toen dacht ik aan mijn kinderjaren. Ik weet nog goed genoeg dat ik tijdens de feestdagen van mijn grootouders 1000 frank kreeg. Toen was ik zo blij.
Nu is er 5 euro in de plaats van 200 frank en 25 euro in plaats 1000 frank.
Nog belangrijk om te weten is dat op de 200 frank het portret van de architect Victor Horta te zien was.
Hieronder kan je de evolutie van het geld, kort bekijken. Zeker te aanraden !
Hier zullen we met de geschiedenis van het geld eindigen. Wat ik in dit onderdeel heb verteld, is maar een aantal zaken van de zaal. Naast deze informatie, kan je in de zaal nog meer te weten komen over de geschiedenis van het geld. Ik heb dit eigenlijk bewust gedaan, want als ik alles zou vertellen dan zou je het museum misschien niet bezoeken. Daarom moeten degene die meer willen weten zeker naar het museum van de Nationale Bank gaan.
zaal 4 |
Wie zijn die BP’s (Bekende personen)?
In het museum van de nationale bank zie je een aantal afbeeldingen van bekende personen die hun stempel hebben gedrukt op de Belgische economische geschiedenis. Om precies te zijn, vind je deze personen in de vergaderzaal (2de zaal). Wie dat waren zal ik in het kort trachten te vertellen.
Extra : Koning Leopold I was degene die de wet tot oprichting van de Nationale Bank ondertekende.
Activiteiten van de Nationale bank
We gaan nu eens kijken naar zaal 5, want hier leer je over de verschillende activiteiten van de Nationale bank.
Drukken van Bankbiljetten en de uitgifte van munten en biljetten.
Ik ga het hier kort en bondig uitleggen. Je gaat eerst naar de geldautomaat om geld af te halen. Daarna ga je met je geld naar een winkel om bepaalde zaken te kopen. Bijvoorbeeld, je het een nieuwe fiets gekocht. De winkelier van de fietsen zal zijn geld naar de bank brengen. Jouw bank geeft deze biljetten op zijn beurt door aan de Nationale Bank.
De nationale bank brengt deze later opnieuw in omloop.
Deelname aan het monetaire beleid van het eurosysteem
Hier is het de bedoeling dat de koopkracht van het geld blijft behouden. Een belangrijke taak van het monetaire beleid is het handhaven van de prijsstabiliteit. De centrale banken proberen de koopkracht van het geld te veilig stellen, door een algemene stijging of daling van de prijzen te vermijden. Men streeft meestal naar een prijsstijging van 2% per jaar.
Bijvoorbeeld, je koopt normaal gezien voor 2 euro tomaten, maar de prijzen stijgen door inflatie. Dit wil zeggen dat je niet meer met hetzelfde bedrag evenveel kan kopen. Je moet nu bijvoorbeeld 3 euro geven voor hetzelfde aantal tomaten. Zo is het geld in waarde gedaald en de koopkracht verminderd. Natuurlijk kan het omgekeerde ook gebeuren. De prijzen kunnen dalen, bij deflatie. Dit is ook niet echt goed voor de verkoper en zo kan de koopkracht ook dalen. Tot hier kort inflatie en deflatie. Dit zal je duidelijker worden wanneer je de korte videofragmenten zal bekijken.
Dienstverlening aan de financiële sector en de Staat
De Nationale Bank moet een goede werking van het financiële stelsel waarborgen. Dit doet zij door het organiseren van de bankbetaling en het beheren van de kredietcentrale voor de ondernemingen.
De Nationale Bank levert ook gratis een aantal diensten aan de staat. Bijvoorbeeld, de federale overheid beschikt over een rekening bij de Nationale Bank waarop het inkomen en de uitgaven worden gecentraliseerd. De Nationale Bank levert ook verschillende diensten aan de particulieren en ondernemingen.
Productie en verspreiding van economische en financiële informatie
De Nationale Bank geeft informatie aan de mensen over de economische sector. Ze stelt bijvoorbeeld statistieken op over het land en houdt elke maand enquêtes bij ondernemingen en consumenten. De Nationale Bank heeft ook een jaarverslag waarin ze het totale beeld van het economische en financiële situatie in ons land weergeeft.
Een financiële ambassadeur
De Nationale Bank is de gesprekspartner van het Internationaal Monetair Fonds en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. Zij overlegt ook met de Bank voor Internationale Betalingen.
We hebben nu de activiteiten van de Nationale Bank overlopen. Nu gaan we iets anders behandelen.Slim gezien? Toch niet !
Sommige denken dat ze erg slim zijn, omdat ze valse biljetten kunnen maken. Ze denken dat ze zo rijk kunnen worden. Helaas is dit niet waar. Geen goede poging, want de biljetten hebben speciale kenmerken. Daarom is het heel moeilijk om met valse biljetten iets te kopen.
Wil je weten hoe je de biljetten worden gemaakt? Ga dan naar de link , om de videofragment te bekijken.
LINK : http://www.nbbmuseum.be/nl/ -> virtuele rondleiding, zaal 6 (het biljet met al zijn geheimen)
Leuk om te weten !
Op elke biljet is een soort architecturaal beeld te zien van een ander stroming. Ik ga ze nu eens weergeven.
Mevrouw, wat betekent inflatie en deflatie ?
Geen probleem! Je gaat de inflatie en deflatie zeer goed begrijpen door een strip te lezen. In de lessen PAV hebben we de bruikbaarheid van strips al gezien. Soms kan je iets complex op een eenvoudige manier vertellen en wij gaan dat doen door een korte strip te lezen over inflatie.
Klik dubbel op het fragmenten om de tekst in het groot te verkrijgen. Ik ben ervan overtuigd dat je het begrip ‘inflatie’ binnen 5 minuten zal begrijpen.
Heb je toch niks begrepen van de strip? Geen probleem! Naast de strip is er een zeer educatief videofragment die de inflatie (prijsstabiliteit) op een duidelijke manier weergeeft. Je kan zelfs de strip en het videofragment gebruiken voor je leerlingen. Het is vooral nuttig voor studenten van economie en handel-burotica . Echt heel mooi weergegeven.
Waarom de renteverhoging of renteverlaging?
De koopkracht van de jaren heen
Ik ga een korte schets geven van de koopkracht van de mensen.
In 1910 kon je met je uurloon 2 liter melk kopen. Terwijl je er in 1947 er 3 liter melk mee kon kopen. In 2008 was een uurloon goed voor 14 liter melk. Hetzelfde kunnen we zeggen voor het brood. In 1947 was het twee broden en één jaar later was het zes.
De laatste zaal ...
De laatste zaal in het museum is wel erg indrukwekkend. Hier gaat om ‘geld en verbeeldingen’. Ik wil een aantal interessante informatie in deze zaal even met jullie meedelen.
Interessant om te weten
De uitdrukking “goed in de slappe was zitten” betekent dat je het financieel goed hebt.
Als je hoort dat iemand zo rijk is als Croesus, dan mag je zeker zijn dat die man schatrijk is.
De uitroep “dit is een waar eldorado” betekent een gelukkig verblijf. De naam Eldorado komt uit een mythe waar men vertelt dat Eldorado een gouden land is.
Het gedicht van de landbouwer en zijn kinderen
Actualiteit
Iedereen heeft wel gehoord over het faillissement van Dexia. Niet alleen dexia maar ook andere banken komen in dat gevaar. Als je naar de site van deredactie gaat vind je een aantal krantenartikelen over de economische situatie van de banken.
Hier de link : http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/economie
Slot
Hiermee ben ik ook aan het einde van deze week. Het museum van de Nationale Bank is een echte aanrader. Ga je naar Brussel in het weekend? Neem zeker een kijkje in het museum. Trouwens in het weekend is het gratis!
Dit is mijn maat Victor. Hij verwacht jullie allemaal in het museum. |
Beetje informatie geven aan Yusuf. |
Bronnen
NATIONALE BANK VAN BELGIË, museum, internet, 2011-10-17,( http://www.nbbmuseum.be/nl/).
INFO NU, de beurs, internet, 2011-10-17,(http://financieel.infonu.nl/beleggen/3753-de-beurs-wat-houdt-het-in.html).
WIKIPEDIA, Wall Street, internet, 2011-10-17,(http://nl.wikipedia.org/wiki/Wall_Street).
WIKIPEDIA, Prijsstabiliteit, internet, 2011-07-08,(http://nl.wikipedia.org/wiki/Prijsstabiliteit).
WIKIPEDIA, Monetair beleid, internet, 2011-09-08,( http://nl.wikipedia.org/wiki/Monetair_beleid).
Eigen notities tijdens het bezoek aan het museumPdf- bestand Nationale Bank